coffee-2306471_1920

Vorm

Wil je dat de uitkeringen gaan starten? Dan koop je een lijfrente aan van jouw expirerende lijfrentekapitaal. Het is hierbij zéker niet verplicht dat je dit doet bij dezelfde bank of verzekeraar als waar je het kapitaal hebt opgebouwd. Je mag 'shoppen': zoeken naar degene die je de beste uitkeringen aanbiedt. De eerste beslissing is of je kiest voor banksparen of voor een verzekering.

Het kapitaal dat je hebt opgebouwd voor jouw pensioenaanvulling komt vrij. Over de inleg heb je belastingvoordeel gekregen – met als voorwaarde dat je er later een lijfrente uitkering van zou aankopen. Die tijd is nu gekomen. Bij het inrichten van jouw aan te kopen lijfrente moet je verschillende keuzes maken. Eén daarvan is de keuze tussen een verzekerde lijfrente en een bancaire lijfrente. Op deze pagina gaan we in op de verschillen.

Verschillen tussen banksparen en verzekeren

Wat zijn de verschillen tussen verzekeren en banksparen bij het aankopen van jouw lijfrente uitkeringen?

  Banksparen Verzekeren
Kosten Weinig of geen kosten Hogere kosten, soms verborgen in de verzekering.
Garantie De uitkeringen zijn gegarandeerd, tenzij je kiest voor banksparen met beleggingen. De uitkeringen zijn gegarandeerd, tenzij je kiest voor een verzekering met beleggingen.
Zekerheid Bij faillissement bank valt geld onder depositogarantiestelsel. Bij faillissement verzekeraar is er geen garantieregeling.
Looptijd Een levenslange uitkering kan niet. Je kunt kiezen voor een levenslange uitkering, dan krijg je de afgesproken uitkering totdat je overlijdt.
Overlijden Als de rekeninghouder overlijdt valt het restantsaldo van de lijfrente uitkeringsrekening in de erfenis. Als de verzekerde overlijdt vervalt de verzekering zonder verdere uitkering. Dit risico kan afgedekt worden met een contraverzekering.
Oude polissen   Meer mogelijkheden met lijfrentekapitaal uit oud-regime polissen.

Extra keuzes verzekerde lijfrente uitkeringen

Kies je voor een verzekerde lijfrente uitkering, dan zijn er nog wat extra mogelijkheden:

 • Verzekering op één of twee levens
  Je kunt de lijfrente uitkeringen laten afhangen van twee levens. Daarbij wordt vaak een 'overgang' afgesproken: als de ene verzekerde overlijdt gaan de uitkeringen door, maar niet volledig. Een overgang naar 70% bij het eerste overlijden is heel gebruikelijk.
 • Contraverzekering
  Je ziet in de tabel dat het risico van overlijden afgedekt kan worden met een contraverzekering. Dit is een overlijdensrisicoverzekering waarvan de dekking mee daalt met het overblijvende lijfrentekapitaal. Zo wordt voorkomen dat er een groot kapitaal verdwijnt als de verzekerde vroegtijdig overlijdt.
 • Oud-regime polissen
  Bij kapitalen opgebouwd onder het oude fiscale regime kun je het opgebouwde lijfrentekapitaal overdragen aan jouw partner of kinderen. De begunstiging kan gewijzigd worden. Bij nieuwere polissen en bij banksparen kan alleen degene die het kapitaal heeft opgebouwd de uitkeringen ontvangen.
 • Indexeren
  Bij sommige verzekeringen kun je de uitkeringen laten indexeren.