coffee-2306471_1920

Welke fiscale pensioenmogelijkheden heb je als zzp'er of als ondernemer

Als zzp'er of als ondernemer heb je meerdere mogelijkheden iets aan jouw pensioen te doen.

 1. Derde pijler pensioen (lijfrente)
  Als zzp'er ben je aangewezen op de derde pijler van ons pensioenstelsel. Derde pijler pensioen wordt ook wel lijfrente genoemd. Bij een lijfrente spaar je voor een kapitaal dat je, als je stopt met werken, in termijnen laat uitbetalen. Lijfrente opbouwen kan via een bank, een verzekeraar of een beleggingsinstelling. De premie die je betaalt voor een lijfrente is fiscaal aftrekbaar. Hoeveel je maximaal kunt inleggen noemen we fiscale jaarruimte.

 2. Een oudedagsreserve opbouwen
  Binnen jouw onderneming mag je op de balans geld reserveren voor jouw pensioen, mits je winst maakt. Om te mogen reserveren voor de oudedagsreserve moet je wel aan voorwaarden voldoen.
  Als je van deze mogelijkheid gebruik maakt, bouw je niet echt een pensioen op, je reserveert alleen voor jouw oude dag. Over deze reserve moet je straks belasting betalen. Dit kan voorkomen worden door de reserve om te zetten in een lijfrenteverzekering. Dan betaal je uiteindelijk ook belasting, maar dan alleen over de periodieke uitkering.

 3. Oude pensioenregeling voortzetten
  Soms is het mogelijk om de pensioenregeling van jouw laatste werkgever voort te zetten. Het nadeel is dat je zelf de gehele premie zult moeten ophoesten en dat je dit aansluitend op jouw dienstverband moet regelen. Je bent niet flexibel en de pensioenpremie voor deze vrijwillige voortzetting is maar maximaal 10 jaar na ontslag aftrekbaar. Er wordt dan ook nauwelijks gebruik gemaakt van deze mogelijkheid.

 4. Jouw bedrijf verkopen
  Besluit je om te stoppen met jouw bedrijf, dan is het mogelijk om de stakingswinst om te zetten in een lijfrente. Hiermee voorkom je dat je direct moet afrekenen met de Belastingdienst. En je kunt het lijfrentekapitaal later gebruiken voor jouw pensioen. Hier zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden.