coffee-2306471_1920

Drie redenen waarom er nieuwe regels voor pensioen komen

We willen dat iedereen in Nederland een goed pensioen kan krijgen.

Ook de generaties na ons. Daarom hebben de vakbonden, de werkgevers en de overheid samen nieuwe regels voor pensioen gemaakt.

 1. Duidelijker en persoonlijker pensioen
  Het is nu voor veel mensen niet duidelijk hoeveel ze betalen voor hun pensioen en hoeveel ze opbouwen. Met de nieuwe regels bouwt iedereen pensioen op via een premieregeling. In dit pensioen staat vast hoeveel geld (premie) jij en jouw werkgever in jouw pensioen stoppen.  
 2. Pensioen kan sneller omhoog dan nu
  Als het goed gaat met de economie, dan gaat het pensioen via jouw werkgever nu soms niet omhoog. Dat voelt oneerlijk. De nieuwe regels zorgen ervoor dat dit pensioen meebeweegt: als het goed gaat met de economie, dan kan jouw pensioen eerder omhoog. Gaat het economisch slechter? Dan kan het pensioen ook omlaaggaan. 
  De nieuwe regels zorgen er wel voor dat de bewegingen minder groot worden als je (bijna) met pensioen bent. Want het pensioen van een jongere werknemer heeft meer tijd om tegenvallers in de beleggingen op te vangen dan dat van oudere werknemers. 
 3. Pensioen sluit beter aan op jouw loopbaan
  Mensen wisselen steeds vaker van baan, stoppen een tijd met werken of beginnen voor zichzelf. De pensioenregels passen daar nu niet goed bij. Daarom komen er nieuwe regels. Bouw je geen pensioen meer op via een werkgever of krijg je een andere pensioenregeling? Dan zie je straks beter wat dit betekent voor de hoogte van jouw pensioen.