coffee-2306471_1920

Wat blijft en wat verandert er?

Dit blijft hetzelfde

  1. Je ontvangt vanaf jouw pensioenleeftijd AOW van de overheid. Ook als de nieuwe regels zijn ingevoerd.  
  2. Veel mensen bouwen pensioen op via de werkgever. Dat blijft zo.   
  3. Je ontvangt pensioen zo lang je leeft.   
  4. Overlijdt je? Dan krijgt jouw partner vaak een pensioen, ook als je overlijdt voordat je met pensioen bent. 
  5. Ook blijf je meestal pensioen opbouwen als je arbeidsongeschikt raakt.   
  6. Vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers, zoals een vakbond of een ondernemingsraad, blijven samen afspraken maken over pensioenregelingen.

Dit verandert er

Pensioen met afspraken over inleg - De meeste werknemers in Nederland hebben een pensioenregeling waarbij afspraken zijn gemaakt over de hoogte van de pensioenuitkering. De verwachting hierover kan door de huidige regels niet altijd door alle uitvoerders worden waargemaakt. In het nieuwe pensioen worden afspraken gemaakt over hoeveel geld jij en jouw werkgever inleggen voor jouw pensioen. Dit pensioen heet een premieregeling. 

Pensioen via jouw werkgever kan sneller omhoog - Als het goed gaat met de economie, dan kan het pensioen dat je hebt opgebouwd via jouw werkgever straks sneller omhoog. Maar dit pensioen kan ook omlaaggaan als het economisch slechter gaat. Het pensioen wordt dus beweeglijker. Het is de verwachting dat met de nieuwe regels de pensioenen vaker en eerder omhooggaan dan nu het geval is.  

Het nabestaandenpensioen: duidelijke en dezelfde regels voor alle pensioenuitvoerders - Heb je recht op nabestaandenpensioen, dan zijn veel regels straks voor iedereen hetzelfde. Daardoor is duidelijker waar de nabestaande op kan rekenen.